Renklerini semtin kahraman itfaiyecilerine bir övgü olarak

Renklerini semtin kahraman itfaiyecilerine bir övgü olarak
İspanyol spor dergisi Kadro Magazine Temmuz ayı sayısında

“RENKLERİNİ SEMTİN KAHRAMAN İTFAİYECİLERİNE BİR ÖVGÜ OLARAK SEÇTİLER”
İspanyol spor dergisi Kadro Magazine, Temmuz ayı sayısında İstanbul’da semt futbolu başlığıyla okuyucularına Karagümrük’ü tanıttı.
Dergide çıkan yazının Türkçe’ye aktarımı 👇🏻
Türkiye birinci liginde yer alan Fatih Karagümrük SK'nın yeni teknik direktörü İtalyan Andrea Pirlo oldu. Torino ekibi Juventus’un eski teknik direktörü, yeni sponsoru VavaCars sayesinde büyük bir ekonomik potansiyele sahip olan İstanbul'un en tarihi spor kuruluşlarından birine 43 yaşında geldi. Geçen sezon bu semt kulübü Türkiye Süper Lig'ini 16 galibiyet, 9 beraberlik, 13 mağlubiyet ve 57 puanla sekizinci sırada bitirmeyi başardı.
Fatih Karagümrük Spor Kulübü veya kısaca Karagümrük ya da son sponsorluk anlaşmasına göre VavaCars Fatih Karagümrük, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Karagümrük semtinden adını alan bir kulüp. 2020-21 sezonundan itibaren maçlarını 76.092 koltuk kapasiteli Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynamakta. En büyük rakipleri mesafe olarakta yakın bir yerde olan Kasımpaşa SK ve her ikisinin oynadığı maçlar halk arasında ‘Haliç Derbisi’ olarak adlandırılıyor.
İstanbul Ekibinin Tarihi Kökeni
1926 baharında Muhtar Bey; Acıçeşmeli Minareci İzzet, Aleattin Bey, Nazmi Bey ve Bedri Bey ile Karagümrüklü Abdullah Bey, Mustafa İzmirli ve Cemil Bey'i kendi çabalarıyla bir araya getirdi. Bu grupta Acıçesme Gençleri ve Karagümrük Gençleri’ni birleştirerek bir spor kulübü kurdu. Karagümrük İdman Yurdu adını alan kulübün ilk başkanı olaraksa Arnavut Fevzi Efendi seçildi.
Formasının renklerine de bu dönemde karar verildi. Acıçeşme Gençleri siyah-beyaz, Karagümrük Gençleri ise lacivert-kırmızı forma giymekteydi. Semtin kahraman itfaiyecilerine bir övgü olarak, alevi temsil eden kırmızı, dumanı temsil eden siyah seçildi.
6 yıl aradan sonra ismi Karagümrük Spor Kulübü olarak anılan kulüp, Selanikli PAOK'a karşı oynamış, Cumhuriyet Kupası ile Halk Fırkası Kupası’nı kazanmış ve uluslararası arenada da adını duyurmaya başlayan bir Türk kulübü olmuştu.
Her şeye rağmen 1941-1942 sezonunda ilk defa İstanbul Profesyonel Ligi'ne katılma hakkı kazanan Karagümrük, siyasi nedenlerden dolayı 14 Temmuz 1946'ya kadar faaliyetlerine ara verdi. 1946-47 sezonunda İstanbul beşinci liginden başlayıp üst üste üç terfi alarak rekor sürede ikinci kümeye yükseldi. Yine Karagümrük Spor Kulübü adıyla yarışırken 1955-56 sezonu İstanbul'unda ikinci lig şampiyonluğunu da kazandı ve bir yıl sonra birinci lige çıkarak 5 sezon üst üste burada mücadele etti.
1957-58 sezonunda Galatasaray'dan Kadri Aytaç'a 57.500 TL'ye imza attıran Karagümrük, Türk futbol tarihinin ilk büyük transferini yaptı. Ayrıca ilk devrenin sonunda Galatasaray'a karşı oynadıkları maçta liderliği kaybetmelerine rağmen 1958-59 sezonunda İstanbul’da üçüncü olarak şampiyonluğa çok yaklaşmıştı.
1959 yılında Türkiye Süper Ligi'nin kurucu takımlarından biri olan Karagümrük, 4 sezon kadar kaldığı üst ligdeki ilk sezonunu sekizinci sırada tamamladı. 28 Nisan 1985 tarihinde yapılan üyeler arasındaki kongreden sonra kulüp adını Fatih Karagümrük olarak değiştirdi.
Karagümrüklüler en kötü anlarını 1996-1997 sezonunda Birinci Amatör Lig'e (Türkiye liginin dördüncü seviyesi) düştüğü zaman yaşadılar. Yakın zamandaki en iyi anları son katılımından 41 yıl sonra Süper Lig'e terfi ettikleri 2020-2021 sezonu oldu.
Geçen sezon ise kadrolarında Lucas Biglia, Fabio Borini, Emiliano Viviano, Kerim Frei ve Emre Mor gibi önemli oyuncular vardı.
Türkçe’ye aktarım: Karagümrük 

Bu haber toplam 1037 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler