TPAO'nun kulübü devir düşüncesi vardı

TPAO'nun kulübü devir düşüncesi vardı
Futbolla tanışma sürecinden bahsedermisiniz

1- Mehmet Said Baymaz Kimdir?

Batman doğumluyum. Hayatımın büyük bölümünü bu güzel coğrafyamızda geçirdim, bu topraklardan beslendim. İlkokulun bir bölümünü Yenipınar köyünde, geri kalan kısmını Batman Cengiz Topel ilkokulunda devam ettim. Ortaokul ve liseyi, Batman Lisesinde tamamladım. Üniversite okumayı arzu etmeme rağmen, 1980 öncesi Türkiye’nin ve Batmanın koşulları nedeniyle eğitimime devam edemedim. Tabi, belki de buna sebep olan önemli unsurlardan biri de şüphesiz futbol hayatımdır diyebiliriz.

2- Futbolla Tanışma Sürecinden Söz Eder misiniz?

Herkes gibi ben de çocukluğumun ilk yıllarında evimizin etrafındaki boş arsalarda futbol oynayarak başladım. Gençlik yıllarımda mahalle takımımız olan Mutiskospor’da ilk takım deneyimimi kazandım. Daha sonra ilk amatör futbol hayatıma ise Beşirispor ile adım attım. 1984 yılında da Batman Petrolspor camiasına dahil oldum. Petrolspor o yıllarda profosyonel liglerde değildi ve amatördü. Aynı yıl Amatör Grup şampiyonalarına katılarak Türkiyenin ilk 5 takımı arasına girerek profosyonel olma hakkını kazandık. Böylece hem benim hem de Petrolspor’un profosyonel futbol hayatı başlamış oldu.

3-) Gelişiminizde emekleri ve katkıları olan teknik adamlar kimlerdi? Birlikte çalıştığınız teknik adamlardan hangilerini başarılı bulurdunuz.

Türkiye’nin birçok önemli teknik adamı ile çalışma fırsatım oldu. Futbolcu olarak gelişimimde katkıları olan Beşirispor’da Mehmet Apari, Petrolspor’da geçirdiğim ilk amatör yılda Nihat Tan ve Muzaffer Koyuncu; Profesyonel futbol hayatımda ise Uğur Yıldırım, Mehmet Kargılar, Muammer Aygül, Zafer Güler, A.Kadir Gayretli ve şuan ismine sayamayacağım birçok değerli teknik adamla çalışma fırsatım oldu. Hepsinden istifade ettim ve emeklerinden dolayı teşekkürlerimi iletirim. Yöneticilik hayatımda ise; Kamuran Yavuz, Turan Sofuoğlu, Hayrettin Aktan, Cahit Sönmez, Levent Arıkdoğan, Bünyamin Süral;
Süperligdeki kariyerimde Portekizli Coucerio, Tolunay Kafkas, Hikmet Karaman, Abdullah Ercan, Bülent Uygun, Sergen Yalçın gibi birçok önemi isimle çalıştık. Hepsi birbirinden değerli ve futbolumuza katkı sunmaya çalışan teknik adamlardı.

4-) Sizin Batman Petrolspor'un takım kaptanlığına ve Yöneticiliğine kadar yükselmenizi sağlayan etkenler nelerdi?

Dönüp baktığımda öncelikli etkenin kişiliğim ve karakterim olduğunu söyleyebilirim. Benden daha tecrübeli oyuncular olmasına rağmen, o günkü yönetim kurulunda hatırladığım saygıdeğer abim Sehmuz Öney ve diğer yöneticiler beni kaptanlık görevine layık gördüler. Ben de bu sorumluluğu yıllarca en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştım. 1997’de Batman’da ilk defa bir futbolcunun jubile maçı yapıldı. O da bana nasip olduğu için mutluyum. Diyarbakırsporla gerçekleştirilen futbol maçı ile jübilemi yaptım. 1998’de o günün Kulüp başkanı Talat Atalay ve yönetim kurulumuz beni yönetici olarak göreve getirdiler. Ve böylece yöneticilik hayatım başladı.

5-) Sizin döneminizdeki Petrolspor'u biraz anlatır mısınız? Bugünün şartları ile kıyasladığınızda ne gibi farklılıklar görebiliyorsunuz?

Petrolspor, 90’lı yılların sonuna kadar tamamı Batmanlı futbolculardan oluşan bir kadro yapısına sahipti. Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde tam bir aile takımı gibiydik. Tamamen amatör bir ruhla oynardık ve hem bölgede hem de Türkiye genelinde önemli bir isme sahiptik. Şimdi ise ulusal ve uluslar arası arenada sermaye gücüne dayalı bir futbol endüstrisinin oluştuğundan bahsedebiliriz. Bununla birlikte Batman Petrolspor’da da oyuncu transfer etme dönemi başlamıştır. Bu nedenle geçmişle günümüzü kıyaslamamız başlı başına ele alınması, tartışılması gereken bir konudur.

6-) Yıllarca oynadığınız Petrolspor'da birçok oyuncu ile çalıştınız, sizce faydalı olması bakımından yerli mi daha verimliydi yoksa yabancı sporcular mı?

Yerli oyuncuların hem performans hem de içtenlik açısından daha yararlı olabileceğini söyleyebiliriz. Yerli oyuncu sayısının fazlalılığının, o şehirlerdeki takımlara her zaman daha fazla katkı sağlayacağını biliyoruz. Batman’da doğmuş, büyümüş ve bu noktalara gelmeyi hak etmiş oyuncularla takım ruhu, motivasyon, ortak bir amaca inanmışlık duygusu yaratmak daha kolay sağlanabiliyordu. Ama günümüz evrensel futbolunda yerli ya da yabancı ayrımının yapılmasının güç olduğunu ve artık asıl kıstasın yapabilirlik ve yetenek olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle o yeteneklere sahip oyuncuları herkes kendi takımına kazandırmak ve onlardan faydalanmak ister.
Tabi dışardan transfer edilmiş birçok oyuncunun da kulübümüze büyük katlıları olduğunu da unutmamız gerekir.

7- Petrolspor tarihine baktığımızda başarının yakalandığı yıllarda ağırlıklı olarak yerli teknik adam ve sporcuları görüyoruz. Fakat buna rağmen yabancılarda yapılan bu ısrarı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tıpkı Süper Lig’de görev yapan yerli teknik adamlarla yurt dışından gelen yabancı teknik adamlar arasındaki transfer ücretleri, çalışma koşulları, medya ve taraftarın onlara gösterdiği ilgi-alaka arasındaki büyük farklarda görüldüğü gibi; benzerini de Batman’da ve bölgemizde yaşandığını söyleyebiliriz. Bu konuda genel bir hata içerisinde olduğumuz açık ve net. Gaziantepspor’da, Diyarbakırspor’da görev yapılanmasındaki önceliklerde yerli hocalara görev verilmesi gerektiğini savundum ve gereğini de yaptım. Batman Petrolspor’da PTT ligine ilk çıktığımız yıl Batmanlı Cahit Sönmez hocamızı yönetime sunan kişiydim ve yerli bir hocayla böyle önemli bir başarıya imza atmıştık.

8- Sizce, bünyesinde bulunduğu yıllarda T.P.A.O'nun yeteri kadar Petrolspor'u desteklediğini ve sahiplendiğini düşünüyor musunuz?

T.P.A.O’yu var eden Batman, Batman’ı da var eden T.P.A.O’dur. T.P.A.O’nun her zaman Batman’a borcu vardır. Çünkü petrolün ilk bulunduğu şehirdir ve bu nedenle bu kurum meydana gelmiştir. Türkiye’nin en güçlü kuruluşlarından biridir. Petrolspor da 1960 yılında T.P.A.O’nun bünyesinde kurulmuş bir futbol takımıdır. Batman’a gelen bölge müdürlerinin ve Genel müdürlerin bakış açısına bağlı olarak, dönem dönem katkının-desteğin azaldığını ya da arttığını görebiliriz. Bu tamamen T.P.A.O’nun yönetimsel politikasına ilişkin bir durumdur. Bu destek yeterli olmazsa bile, bugüne kadar kulübün ayakta kalmasını sağlamış ve başarılarının da arkasında bu güçlü kuruluş olmuştur. Bu hizmet bir lütuf değildir ama biz Batmanlılar olarak T.P.A.O ve bu güne kadar görev almış yöneticilerine teşekkür etmemiz gerekiyor. Hele Petrolspor’un en başarılı döneminde görev alan, ilk çim sahayı kazandıran ve o başarılı süreçte hem futbol bilgisiyle hem de yönetsel becerisiyle kulüp başkanımız Talat Atalay’ı unutmamak gerekir. Son yıllarda ise T.P.A.O Genel Müdürü Besim Şişman’ı gerek profesyonel takıma verdiği destek, gerekse altyapının bütün branşlarını açması ve kulübe modern tesisler kazandırmasıyla hatırlamak gerekmektedir.

9- Petrolspor'un T.P.A.O'dan çıkarılışına götüren süreç nasıl işledi ve bunda etkili olan nedenler nelerdi?

Çeşitli dönemlerde T.P.A.O yönetimi ve mevzuatlardan kaynaklanan bütçe kısılmaları, istenilen hedeflere ulaşılmasında engeller yaratmıştır. Günümüz futbolu, ancak iyi ve doğru yönetilen bütçelerle başarıya ulaşabilir. Bu kısıtlamalar Petrolsporun iniş ve çıkışlarına sebebiyet verdi. Örneğin PTT 1. Ligindeyken bütçe kesildi ve bu durum takımın aynı yıl içerisinde bir alt lige düşmesine neden oldu.
Bütçe ile ilgili bu gel-gitler nedeniyle, T.P.A.O yönetimi “Birileri talep etse de kulübü elden çıkarsak” düşüncesini öteden beri hep taşıdı. Ve süreç böyle başladı.

10- Petrolspor'un T.P.A.O'dan çıkarılmasında Batman Kamuoyunun etkisini hangi oranda görüyorsunuz. Basının Taraftarın ve sportif başarı veya başarısızlığını Kulübün devri konusunda etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz.

T.P.A.O, birçok dönem kulübü elden çıkarmayı düşünmüştür. Örnek verecek olursak; Kendi yöneticilik dönemimde de kulübün kapatılması ile ilgili bir karar alınmıştı. Bütün yöneticiler imzalamasına rağmen, karar benim önüme geldiğinde ben Batmanlı olduğumu ve bu kulübün formasını yıllarca giydiğimi, böyle bir ihanetin içerisinde olmayacağımı söylemiş ve karar defterine imza atmayarak kararın iptaline sebep olmuştum. Kamuoyunu temsilen yerel basınımız da, T.P.A.O’nun bu konudaki girişlimlerinin cesaretlenmesine izin vermemiştir.
Bugüne dönersek; bana göre T.P.A.O için iyi olan bu adım, Batman için kötü olmuştur. Batman kamuoyu olarak,T.P.A.O’nun takımı başından atma girişiminin tuzağına düşülmüştür. Çünkü T.P.A.O başarı ve başarısızlıkla ilgili hedef olmaktan kurtulmuştur. Diğer yandan kamuoyu da çeşitli zamanlarda sivil bir yönetimin kulübü almasını talep etmiştir. Ama bu durum somut bir harekete dönüşememiştir. Oysa endüstrileşen futbolda güçlü ve devamlı bir bütçenizin olması gerekiyor. Ki böylece bir başarı ve hedef elde edilebilsin. Yanıldığımız taraf, böyle güçlü ve devamlılık gösteren sivil bir bütçeye sahip olamadığımızdı.

11- Mevcut Batman Petrolspor Yöneticileri gerek Kulübü aldıkları sırada gerekse sonraki süreçte sizinle hiç irtibata geçtiler mi ve çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundular mı?
Hayır

12- Petrolspor takımı giderek başarılı günlerinden uzaklaşıyor, Batman Petrolspor yönetimine ne gibi önerileriniz olabilir?

Benim şuan ki Petrolspor başkanı ve yönetimine bir öneride bulunmam doğru olmaz. Fikrim alınmadan bunu belirtmem, anlayışıma ters. Ancak fikrime başvurmak isterlerse, elimden gelen desteği vereceğime ve Petrolspor içi bütün gayretimi sarf edeceğime emin olabilirsiniz.

13- Batman Petorlspor Kulübünün dünü ile bugününü karşılaştırdığımızda prestijinin zedelendiğini görüyoruz. Geçmiş yıllarda borcu bulunmayan sayılı kulüplerinden olurken bugün ise teknik adam ve futbolcular başta olmak üzere bir çok çalışanın alacaklı olduğu söyleniyor bunun için ne diyeceksiniz?

Batman Petrolspor, batmanın bir marka değeridir. Ve bu hep böyle olmuştur. Onun bu değerli imajını korumak ve zarar görmemesini sağlamak için hepimize düşen görevler vardır. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Şuan bazı duyumlar almakla birlikte, bu konunun detaylarına hakim olmadığım için bir yorumda bulunmam doğru olmaz.

14- Yıllardır Batman Dışında olduğunuzu ve uzun süre Gazientepspor Alt Yapısında görev aldığınızı biliyoruz. Peki Batman'da en son yapılan kurs ile birlikte Teknik Direktörlük belgesine sahip yüzü aşkın hocamız var. Ama sizinle birlikte Mehmet Gönülaçar, Orhan Kapucu, Seyithan Özdaş, ve Yahya Sönmez haricinde Batman Dışında görev alamadıkları gibi Demin saymış olduğum isimler başta olmak üzere hemen hemen herkesin gözü hep Petrolspor'da olmuş ve adeta görev alacağı zamanı beklemeye koyulmuş. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz.

Dışarıda Batmanı temsil etmek, sadece bir tek belge almakla olmaz. Birçok özelliği bünyenizde barındırmanızla olur. Hocalarımızın, Petrolsporda görev alma isteği makul sayılabilecek bir istektir. Tabi bununla beraberi gerekli donanım ve özellikleri kazanmaya çalışarak, batmanımızı 81 ilin tamamında temsil edebilecek hocalarımızın olması, Batmanımızın futbol kültürünü ciddi katkılar sağlayacaktır

15- Deminki sorumuzda Antrenör sayımıza değinmiş ve yüksek sayıya dikkat çekmiştik. Ayrıca bu isimlerden bazıları daha önce Kulüplerimizde görev almış ve neredeyse hiç sırıtmadan görevlerini yerine getirdiklerini gördük. Ama buna rağmen neredeyse aynı bilgi ve tecrübeye sahip yabancı teknik direktörlerde yapılan tercih ısrarı için neler söylemek istersiniz?

Açıkça söylemeliyim ki; Batman kulüplerinde hocalık yapmak, öncelikle batmanlı hocaların hakkıdır. Teknik adamlık yapabilecek şartlara ve donanıma sahip olanları öne çıkarıp onlara gerekli desteği vermek gerekmektedir. Bu da bir süreçtir. Yapabilen kalır, yapamayan bu işten elenir. Burada taraftara, medyaya ve yöneticilere düşen, Batmanlı hocalarımıza sabır ve gerekli desteği göstermeleridir.

16- Batman Futbolunun çöküşüne dikkat çeken bir soru sormuştuk. Fakat görüyoruz ki Bölgemizin genelinde bir yerinde saymışlık hatta gerileme söz konusudur. Bölgemizden Adıyaman, Bitlis, Siirt, Mardin, Muş, Hakkari, Tunceli, Kars, Iğdır gibi İllerimizin Porofesyonel takımları bulunmamakla birlikte Profesyonel liglerde takımları bulunan Batman İlimizin takımı Petrolspor, Bingölspor, ve Şırnak Temsilcisi Cizrespor son haftalarda lig'de kalmayı başarırken Dersimspor ise küme düştü. Sadece Amedspor ve Diyarbekirspor takımları PLAY-OFF’a kalmalarına rağmen çıkamadılar. Sizce Bölge Futbolumuzu dibe iten etkenler nelerdir.

Bölgenin dışına çıkıp genele baktığımıza, ülke futbolu sıkıntı içerisinde ve üretemiyor. Ülkenin futboldaki en büyük temel sorunu iyi yönetilmediği gerçeğidir. Dolayısıyla bölge futbolumuz da şüphesiz bundan etkilenmektedir. Bunun dışında özele inersek birkaç neden sayabiliriz. Bunlardan en önemlisi Bölgenin içerisinde bulunduğu hassasiyetlerdir.. Bu hassasiyetler, sporseverlerin futbola ilgi alaka ve desteğini azaltıyor. Diğer bir tanesi, bölgemizde birçok il ve ilçede futbolu sevip-gönül vermiş insanın bir süre sonra küstürülmesidir. Ayrıca, hem ilimizde hem de bölgemizde özel sektör tam manasıyla güçlenememiştir. Bu nedenle kamu kuruluşlarının devlet adına profesyonel ve amatör alanda sporun tüm branşları için tesisleşme, altyapılar, sporcuların ve kulüplerin desteklenmesi gibi hizmetleri vermek zorundadırlar. Bu hassas süreçte, bölge futbolunun kalkınması için devlet kuruluşlarının görev alması şarttır. Örnek verecek olursak, Batmanda tüm kamu kuruluşları birer altyapı hizmeti, tesis oluştursa ve başına TUFAT’ta şuan boş oturan ikişer hocamızı kulüp bünyelerine katarsa, hem gençlerimiz sokaklardan sahalara yönelecek, hocalarımız da işsiz kalmamış olacaklardır.

17- Batman Amatör takımları için neler söyleyeceksiniz. Özellikle yaşlı Futbolcuların bu ligde forma giymesini doğru buluyor musunuz? Sizce yaşını başını almış eski sporcuların bu alanı gençlerimize hatta çocuklarımıza terk etmeleri gerekmiyor mu?

Bizim dönemimizde Batman amatör takımları, hem Petrolspor’nu hem de diğer profesonel kulüplerin oyuncu portföyünü destekleyen en önemli unsurlardan biriydi. Amatör takımlarda yaşça büyük yada eski oyuncuların oynaması, ağabeylik yapmaları ve tecrübelerini aktarmaları açısından faydalarıolabilir. Ama takımın çoğunluğu yaşça büyük oyunculardan oluşmamalıdır. Gençlere bu konuda ağırlık verilmelidir. Altyapılarda yarışmacı değil, tamamen eğitimsel ve sporun özüne uygun olarak oyuncu yetiştirilmesi hedeflenmelidir. Gençleri yarışmacılığa şartlandırmamalıyız. Onların öncelikli hedefi iyi insan olmak, ikincisi ise iyi bir futbol eğitimi almaktır. Futbol bir ölüm kalım meselesi değil, bir eğlence oyunudur.

18- Petrolspor'un zaman zaman 3.kalecisini bile Batman dışından aldığını görüyor ve aynı şekilde her sezon yapılan 20'ye takın transferin 18'inin yine batman dışından transfer edilişine tanık oluyoruz. İlk 11'de Batmanlı futbolcu sayısının bir ya da iki olduğunu görüyoruz. Bunu nasıl değerlendireceksiniz.

Gerekli altyapı, tesis ve hizmetlerin geliştirilmesi ile birlikte, oyuncu ihtiyacı da doğal olarak karşılanmış olacaktır.

19- Mehmet Sait Baymaz'ı Petrolspor'daki başarılı Futbolculuk ve Yöneticilik geçmişiyle biliyor, hatırlıyoruz. Başkan Aydın Gülmez Petrolspor ile ilgili çalışmaları yürütmede sizinle herhangi bir konu hakkında danışması veya fikir alışverişinde bulunma girişimi oldu mu?

Hayır.

20- Batman Petrolspor'u ve Batman Futbolunu yakından bilen biri olarak Petrolspor Kulübünden teklif gelmesi halinde görev almayı düşünürmüsünüz?

Varsayımlarla şuan bir şey söylemek istemiyorum. Petrolspor’da en uzun süre forma giymiş ve yöneticilik yapmış, Petrolspor tarihini en iyi bilenlerden biri olarak bu teklif geldiğinde muhataplarımla bunu değerlendiririm.

21- Futboluculuk ve Yöneticilik yıllarında unutamadığını birer anınızı paylaşırmısınız?

Çok anım olmakla birlikte, bir olumlu ve bir de olumsuz anımı paylaşmak isterim. İlki Kızıltepe maç dönüşünde kafile olarak geçirdiğimiz trafik kazası sonucunda Ali ve Murat kardeşlerimizi kaybetmemizdir. Olumlu olan, Petrolspor tarihinde ilk defa katıldığımız Süperlig play off maçlarına yükselmemiz ve Süperlig kapısına kadar yaklaşmamızdı. Bununla beraber tüm spor otoritelerinin ilgi ve alakayla izlediği bir takım haline gelmemiz, Batman ismini en iyi şekilde taşımamızdı.

22- Yeni sezon öncesi, Kulübümüze, Batman Kamuoyuna basın ve taraftarlarımza ne gibi mesajlar vermek istersiniz?

Tek profesyonel takımımız olan Batman Petrolspor’a sahip çıkmalı ve onu yaşatmalıyız. Profesyonellik kapısının kilitlenmesine mani olmalıyız. Petrolspor kulübü sadece bir kulüpten ibaret değil, Batmanın bir marka değeri ve çok büyük hizmetleri olmuş bir kulübüdür. Taraftarıyla, il yöneticileriyle sahip çıkmalı ve değerini çok iyi bilmeliyiz. Batmanın misafirperverlik ve centilmenliğini de temsil ettiğini unutmamalıyız. Geçmişte müthiş ve tribünleri her maç dolduran, yensek yenilsek alkışlayan bir taraftarımız vardı, umarım hala o taraftar vardır.

23- Son olarak neler söylemek istersiniz.

Bugüne kadar Petrolspor’a hizmet vermiş kulüp başkanı, yönetici, teknik adamlar, futbolcular, kulüp çalışanları ve değerli taraftarlarımıza; hayatta olanlara sağlıklı huzur bir hayat, hayatını kaybetmiş olanlara ise Allah’tan rahmet diliyorum. Takip ettiğim kadarıyla Batman Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in Petrolspor’a oldukça destek olduğunu duyuyorum. Böyle bir valimizin Batmanda olması Batman için büyük bir şans. Petrolspor’a ve amatör takımlarımızın tamamına yeni sezonda başarılar diliyorum. Bu arada Medya Gazetesi sahibi, çalışanlarına ve siz değerli kardeşim Savaş Özalp’a bu değerli röportaj için teşekkürlerimi sunuyorum. 

Röportaj:Savaş Özalp

Kaynak:Batman Medya Gazetesi

Bu haber toplam 1707 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler